La Marató de donació de Montcada i Reixac incorpora l'extracció de plasma i plaquetes

Dilluns, 22 d'octubre de 2018 a les 13:00

La jornada solidària té lloc aquest dilluns, 22 d'octubre, a la Casa de la Vila, de manera ininterrompuda, fins a les 21 h.

La Marató de donació de sang 2018 a Montcada i Reixac ja és en marxa i cap a les 13 h, una seixantena de persones hi ha pres part a la jornada, organitzada pel Banc de Sang i Teixits, amb la col·laboració de l'Ajuntament, l'associació de donants del Vallès i Creu Roja. Fins a les 21 h hi ha temps per acostar-se a la Casa de la Vila (Major, 32). En primer lloc, cal omplir un qüestionari i a continuació, entrevistar-se amb una doctora, que dictamina si la persona pot o no donar sang. enguany, el lema de la Marató és 'L'experiència de la donació' i la compara amb les caixes regal d'experiències que s'han popularitzat en els darrers anys. Una delegació municipal, amb l'alcaldessa, Laura Campos, i la regidora de Salut Pública, Mar Sempere, al capdavant, ha visitat aquest matí la Marató.

Per primer cop a Montcada i Reixac es pot donar plaquetes i plasma a més de sang i una altra novetat d'aquesta edició és que tothom que prengui part a la Marató rebrà un missatge al seu telèfon mòbil per indicar-li el moment exacte en què la sang s'enviarà a un hospital. El missatge via SMS té com objectiu millorar l'experiència i que el donant tingui més informació del camí de la seva sang.

Després de la donació, la bossa de sang arriba el mateix dia a la seu central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona. Al laboratori s'inicia el procés de fraccionament, que  consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Si les analítiques són correctes, la sang es guarda en neveres a l'espera d'anar cap a un centre hospitalari –hi pot ser un màxim de 42 dies.

Per donar sang, de forma general, cal tenir més de 18 anys, pesar un mínim de 50 quilos i no estar embarassada. No cal estar en dejú. La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar diverses malalties. De cada donació se'n beneficien almenys tres persones, ja que se n'obté concentrats d'hematies, plaquetes i plasma. Durant l'any, els homes poden donar sang 4 cops i les dones, 3. Més informació a www.donarsang.gencat.cat.

Darrera actualització: 22.10.2018 | 13:18